10/10/09

Fusió caixes catalanes

Sembla que les fusions de les caixes catalanes poc a poc van prenent forma, es per això que vull fer un resum de les operacions de fusions de caixes catalanes.

De moment s’estan desenvolupant dos grans operacions de fusions de caixes:

1. La primera gran fusió es la que van anunciar fa uns mesos la Caixa Sabadell, Caixa Terrassa, Caixa Manlleu i Caixa Girona

2. La segona gran fusió es la que estan duent a terme Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa . La nova Caixa resultant d’aquesta fusió tindria les següents xifres:

Caixa

Actius

Inversió creditícia

Resultat

Caixa Catalunya

64.789

48.162

59,94

Caixa Tarragona

10.897

6.769

15,25

Caixa Manresa

6.782

5.435

9,13

Nova Caixa

82.468

60.367

84,33

Xifres en milions de Euros Font dades: Expansión

Exposo la taula que ja vaig publicar fa uns mesos a Situació Caixes Catalanes, on podíem veure la situació en la que es trobaven les caixes catalanes en el mes de febrer del 2009. Repassant la taula ja es podia intuir que Caixa Catalunya havia de fer algun tipus d’acció perquè la seva morositat era insostenible 5,28% i havia comprat immobles morosos per 600 milions de euros:

(Clicar per ampliar)
situació caixes catalanes a febrer 2009

Crec que aquestes fusions de caixes catalanes eren necessàries per poder competir, no tan sols a escala nacional sinó a escala internacional. Si realment volem tenir un teixit industrial gran e internacional necessitem que les nostres caixes també tinguin unes dimensions considerables.

Empresarialment les fusions de caixes seran bones per Catalunya, tinc el dubte si pels usuaris també serà beneficiós.


Invercat Borsa Inversió i Economia

4 comentaris:

Marcus ha dit...

És una obvietat però per alguns treballadors la fusió no serà gens interessant. Als de més de 50 anys tenen molts números per prejubilar-los. I pels consumidors passar d'un mercat de 10 caixes competint a un de 5 no se si és el millor. Ja veurem com acaba la cosa. Crec que és important saber si Catalunya perdrà alguna caixa pel camí. Penedès i Laietana estan despenjades. A veure com acaben.

I sobre Caixa Catalunya només comentar un parell de coses. És la més gran però també la més morosa i la que més ha baixat el benefici. I a sobre ara diuen que després de la fusió deixarà de portar el nom de Catalunya. Diuen que no ven a la resta d'Espanya. Sembla que vulguin oblidar el seus origens. Esperem que el nom com a minim sigui en català...

Marc ha dit...

Hola Marcus,
És trist però es cert que en algunes regions d’Espanya el nom de Catalunya en un negoci més que afavorir obrir portes, les tanques. Tot i això, crec que passa en poques regions i sempre que hi ha hagut campanyes contra Catalunya han estat instades per grups polítics, no tant per la gent del carrer. El problema es que el control d’aquests grups polítics sobre els mitjans estatals es molt gran i això ha perjudicat, i perjudica, moltíssim a Catalunya.

Invercat (Diredin)

Agència Catalana de Notícies ha dit...

I si els mitjans fossin (com de fet són) controlats pels anunciants i no pas pels grups polítics?

Invercat ha dit...

Tant si els mitjans reben pressions dels grups polítics com dels empresarials (anunciants), les campanyes de desprestigi que realitzen, de tant en tant alguns mitjans, en surt perjudicada Catalunya, i per tant tots els ciutadans i empreses catalanes.

Publica un comentari a l'entrada