14/10/09

Quan treballar gratuïtament juga al teu favor i quan no

A The Wealthy Freelancer, bloc adreçat a autònoms, han publicat l’article ‘Quan treballar per res’ (When to work for nothing) com que les reflexions exposades son molt bones vaig a fer una traducció (molt) lliure dels punts més interessants:

“Quan treballar gratuïtament juga al teu favor:

1. Quan no tens clients: Si no has treballat per cap client i per tant no pots donar referències de treballs realitzats a clients, potser seria interessant treballar durant un curt període de temps gratuïtament pel teu client o per tres clients per així demostrar que tens experiència. Oferir nous serveis gratuïtament durant uns mesos també es una bona manera de provar els nous serveis i rebre les opinions dels clients.

2. Fer xerrades en conferencies molt notòries, fer la xerrada gratuïtament en aquestes conferencies tan notòries et poden aportar nous clients.

3. Oferir un servir per una bona causa: Si es tracta d'oferir els teus serveis per recaptar diners per fundacions sense ànims de lucre, però es important enviar un contracte al client especificant clarament que faràs i que no faràs.

Per altra banda si algun dels teus clients t’ofereix pagar-te d’alguna d’aquestes maneres, et suggereixo que marxis corrent immediatament:

1. Pagar-te en funció del resultat: Es una mala idea treballar per un client que insisteix que facis la major part del projecte abans que ells decideixin si els hi agrada lo suficient el teu treball com per pagar-te’l. Senzillament digues, no.

2. Pagar-te només quan la empresa comenci a tenir beneficis: Mentre alguns advocats, inversors de capital risc, e inclús alguns desenvolupadors de software cobren mitjançant accions, ser pagat únicament i quan la empresa tingui beneficis no es una opció financera possible per la majoria de professionals independents.

3. Rebent credibilitat del teu treball i res més: Rebre credibilitat pel teu treball no es gairebé mai un substitut de ser pagat. A més a més, sempre rebràs credibilitat pel treball ben fet.

Quan acordes treballar gratuïtament, estàs reforçant la idea mal interpretada que els treballadors autònoms son financerament independents. No degradis la teva professió permeten que un client ‘barat’ s’aprofiti de tu.

Crec que val la pena llegir l'article en anglès, ho podeu fer a : When to work for nothing

Jo comparteixo la majoria dels punts exposats en l’article, sobretot trobo molt important la conclusió final on exposa que treballar gratuïtament degrada els teus serveis al infravalorar-los i fen perdre la credibilitat i vàlua del teu treball, ¿que en penseu vosaltres?


Invercat Borsa Inversió i Economia

2 comentaris:

Pau A. Monserrat ha dit...

Una entrada molt interessant. Tal volta afegiria que es pot estudiar treballat sense remuneració quan aquest treball et dona prestigi i et pot reportar clients futurs, per exemple escrivint per altres blogs o portals de la web, sempre tenint en compte la rendibilitat futura del treball, és clar.

Marc ha dit...

Hola Pau,
Crec que aquest punt l’englobaria dintre de ‘fer xerrades en conferencies molt notòries’, es dir si el bloc pel que escrius te molta notorietat, si que hi estic d’acord. Si el bloc pel que escrius (entenen que no es el teu bloc ni es un projecte comú amb altres blocaires) no te notorietat, aleshores o be el contingut del que escrius no aporta res nou, no te valor, o si realment es un contingut valuós, t’estàs malvenent.
Invercat (Diredin)

Publica un comentari a l'entrada